Χρήση θερμοστάτη χώρου

Ο θερμοστάτης χώρου είναι μια συσκευή που επιτηρεί την θερμοκρασία και ανοίγει ή κλείνει το σύστημα κατ εντολή μας (δεν είναι διακόπτης on - off).

  • ΛΑΘΟΣ: Θα ανάψω το καλοριφέρ 3 ώρες το απόγευμα.
  • ΣΩΣΤΟ: Θα ανεβάσω την θερμοκρασία του σπιτιού Χ βαθμούς κελσίου.

Αν ο χώρος δεν έχει απώλειες η χρήση της μόνιμης λειτουργίας είναι η επιθυμητή.

Τι σημαίνει μόνιμη λειτουργία;

Μόνιμη λειτουργία δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σε συνεχή λειτουργία τα καλοριφέρ, το αντίθετο μάλιστα. H ουσία δεν είναι πόσες ώρες είναι ανοικτό το καλοριφέρ, αλλά η διατήρηση μιας ελάχιστης θερμοκρασίας του χώρου (επιθυμητή 15°C - 16°C όταν λείπουμε ή κοιμόμαστε).

Από εκεί ανεβάζουμε την θερμοκρασία του σπιτιού έναν έναν βαθμό με μάξιμουμ τους 21°C.

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • εάν δεν μπορεί το σπίτι να διατηρήσει τους 15°C με καύση λιγότερη της 1 ώρας ημερησίως (αυτή την περίοδο), θα πρέπει να ασχοληθούμε με τις απώλειες του χώρου και η μόνιμη λειτουργία δεν ενδείκνυται.
  • εάν δεν μπορεί να πιάσει τους 21°C ενώ τα σώματα είναι ζεστά ή έχει γίνει λάθος διαστασιολόγηση θερμαντικών σωμάτων ή και σ' αυτή την περίπτωση έχουμε μεγάλες απώλειες και πρέπει να το ελέγξουμε.

Πότε βάζουμε τον θερμοστάτη στους 17°C και πότε στους 21°C. Θα πρέπει να επιλεγεί μια θερμοκρασιακή ψαλίδα χρήσης (στο εξής θ.ψ. > ιδανική μεταξύ 15°C – 21°C).

Το σώμα αντιλαμβάνεται την διαφορά θερμοκρασίας, άρα η χρήση της θ.ψ. έχει ως εξής:

  • όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κοντά στο 0°C (χαμηλή) τότε οι 17 - 18 στον εσωτερικό χώρο είναι αρκετοί.
  • όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι π.χ. 15°C (υψηλή) και κρυώνουμε λόγο υγρασίας τότε θα βάλουμε τον θερμοστάτη στους 21c προκειμένου το σώμα να αντιλήφθη την διαφορά.

Πάνω από τους 21°C αυξάνουμε ραγδαία την κατανάλωση.
Ουσιαστικά κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου γίνεται μια προσπάθεια με μικρές "ενεσούλες θέρμανσης" να συντηρηθεί το σπίτι σε μια μίνιμουμ θερμοκρασία και να μην πέσει κάτω από αυτή. Σε αλλά περίπτωση η λειτουργία του καυστήρα είναι συνεχής και η κατανάλωση μεγαλύτερη.

Σημαντικό: η ενέργεια πλέον, είναι ακριβή και δεν θα πρέπει να την σπαταλάμε άσκοπα.