Εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης

Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα.
Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής:

  • Μπάνιο: 22°C
  • Καθιστικό: 19-20°C
  • Υπνοδωμάτια: 18°C

Ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 8% σε καύσιμο.

Σε κεντρικές θερμάνσεις η τοποθέτηση θερμοστάτη εξωτερικού χώρου συμβάλει στην αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας λειτουργίας της εγκατάστασης, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Οι ώρες λειτουργίας καθορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες του κτιρίου.
Η καλή μόνωση των χώρων που θέλουμε να θερμανουμε αποτελεί βασική αρχή. Οι χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα πρέπει να σφραγίζονται. Ιδεώδης μόνωση για τα εξωτερικά ανοίγματα των οικοδομών είναι τα διπλά τζάμια, αποδίδει, όμως, και το απλό κλείσιμο του παντζουριού και της κουρτίνας.

Καλύμματα στα καλοριφέρ πρέπει να αποφεύγονται, γιατί εμποδίζουν τη μετάδοση της θερμότητας. Ας αποφεύγουμε τον αερισμό των χώρων, όταν λειτουργεί το καλοριφέρ. Ας μην ανοίγουμε τα παράθυρα, όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά, αλλά ας κλείνουμε τους διακόπτες από ορισμένα σώματα. Έχουμε και εμείς κάποιο μερίδιο στη θερμότητα και στα χρήματα που θα εξοικονομηθουν.

Κλείστε το διάφραγμα καύσης όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο. Όταν παραμένει ανοιχτό αφήνει τον ζεστό αέρα να φεύγει από την καπνοδόχο. Ο εξαεριστήρας του μπάνιου καθώς και ο αποροφητήρας της κουζίνας μπορούν να εξανεμίσουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού μόνο σε μία ώρα. Κλείστε τις συσκευές αμέσως μετά την χρήση τους. Μονώστε την ταράτσα αν βρίσκεστε στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας.

Και φυσικά μην αμελείτε την ετήσια συντήρηση του καυστήρα και μειώστε εως και 30% την κατανάλωση καυσίμου.